Procedura de inregistrare la Oficiile Registrului Comertului este destul de anevoioasa, dar adevarata problema incepe la inregistrarea persoanei fizice autorizate la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Se cer actele de infiintare a PFA, decizia de impunere, adeverinta de venit pe ultimii 5 ani, certificat constatator de la registrul comertului pentru persoana fizica autorizata. Daca din certificatul constatator reiese ca persoana fizica detine parti sociale la societati comerciale, se cer copii dupa situatiile financiare si balantele respectivei societati comerciale, pentru a vedea daca exista dividende de incasat.
Apoi urmeaza partea cea mai grea. Daca ati vandut o proprietate ca persoana fizica si nu aveti un contract de munca la care se platesc asigurari sociale de sanatate sau alta forma de a fi asigurat in sistemul de sanatate, CNAS va impune plata unui procent de 5,5% aplicat la venitul din instrainarea respectivului bun.
Acest lucru, spun cei de la CNAS, este conform cu Art. 257, (2), litera f), din Legea 95/2006 - Reforma in domeniul sanatatii – contributii obligatorii, care spune ca :
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), alin. (2^1) si (2^2) si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Conform literei f), daca un contribuabil are de exemplu venituri dintr-o tranzactie imobiliara care se supune impozitului pe venit si nu este asigurat in sistemul public de sanatate, conform Codului Fiscal, CNAS pretinde aplicarea cotei de 5,5% la aceeasi tranzactie.
Si asta in conditia in care in data de 23 decembrie 2010 s-a publicat in MO 863 Decizia nr.1.394 din 26 octombrie 2010 a Curtii Constitutionale care a declarat ca neconstitutionale dispozitiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finala din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii .
Guvernul a ignorat decizia Curtii Constitutionale cu buna stiinta, pentru ca ulterior pronuntarii acestei decizii, dar anterior publicarii sale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, emite OUG 107/2010 care la pct.4 a modificat art.257 alin.(2) lit.f), preluand insa, in mod identic, solutia legislativa declarata ca fiind neconstitutionala.
Sesizata din nou, Curtea Constitutionala admite in data de 10 martie 2011, in sedinta publica, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.257 alin.(2) lit.f) teza finala din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, asa cum au fost modificate de art.I pct.4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.107/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii.
In concluzie, impunerea de catre CNAS a unei cotei de 5,5% asupra veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit nu este constitutionala.
In aceste conditii, de ce Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Sanatate nu sunt obligate sa respecte deciziile Curtii Constitutionale, avand in vedere ca acestea sunt general obligatorii?
Articol scris de :
Valentin Neacsu – Vicepresedinte APEC
Beatrice Ambro – membru asociat APEC
Asociatia Profesionala a Economistilor si Contabililor din Romania
Comentarii articol (76)